Ieder bedrijf heeft te maken met processen. Dingen die je doet omdat je ze altijd zo gedaan hebt, totdat iemand zich afvraagt: ‘waarom eigenlijk?’. Daarom zijn wij onlangs overgestapt naar nieuwe verzenddozen; veel duurzamer dan voorheen, maar nog steeds herkenbaar als Frits Dijk-dozen. Vandaag vertelt logistiek manager John van der Kruijssen daar meer over.
Waarom de overstap?
Tot voor kort waren onze verzenddozen wit: de binnenzijde en kern waren van golfkarton, de buitenzijde was gebleekt wit. De dozen werden dichtgemaakt met transparante en bedrukte pvc-tape. Kortom, een oplossing die in het huidige klimaat niet milieuvriendelijk te noemen is.
“Toen onze voorraad op begon te raken was dat een mooi moment om alles eens goed onder de loep te nemen”, vertelt John. “Gaan we overstappen en zo ja, hoe? We wilden stappen maken, maar niet inleveren op kwaliteit. De gedachte achter, en de uitvoering van, de nieuwe verzenddoos moesten kloppen. Anders zouden we het niet doen. Gelukkig vonden we een oplossing.”
Onze nieuwe verzenddozen
Dus ging het ontwerp voor de Frits Dijk-verzenddoos op de schop. Een nieuw en fris design, waar bij iedere stap nagedacht is over milieu-impact samen met gebruiksgemak. Het bleekproces haalden we eruit, dus er blijft een bruine doos over. Die heeft qua materiaal ook een make-over gehad: het is gemaakt van 100% gerecycled materiaal mét FSC-keurmerk. Bovendien wordt er minimaal inkt gebruikt
bij de bedrukking. Alléén zwarte inkt, want die is op waterbasis. Dat maakt deze dozen op hun beurt ook weer beter recyclebaar.
De pvc-tape werd vervangen door papieren tape met nylondraad, die ook beter te recyclen is. “En doordat we nu al ‘breekbaar’ op de verpakking hebben staan, is daar geen speciale sticker meer voor nodig”, aldus John.

Andere verbeteringen
Naast de verzenddoos namen we ook andere verpakkingsmaterialen onder de loep, zoals onze wikkelfolie. Er helemaal van af stappen lukt simpelweg niet, maar we hebben wel het percentage gerecycled plastic verhoogd: van 60% naar 80% in onze handwikkelfolie en van 0% naar 30% in onze automatische palletwikkelfolie. Helaas zijn de ontwikkelingen hierin nog niet ver genoeg om nog mooiere resultaten te behalen.
“Dat hadden we nog verder op kunnen schroeven, maar dan kom je met de kwaliteit en rekbaarheid in de knoei”, licht John verder toe. “Gerecycled plastic is minder rekbaar. Wij zijn nu van 300% naar 240% rekbaarheid gegaan. Dat bleek de beste balans tussen materiaalgebruik en duurzaamheid. Als je kiest voor een hoger percentage gerecycled materiaal ben je uiteindelijk meer materiaal kwijt dan eerst.
Dan schiet je ook je doel voorbij.”
Andere stappen maakten we met de topvellen door van 40% naar 65% gerecycled te gaan. En ook voor ons vulmateriaal – daarvoor gebruiken we al een tijdje een mix van 20% gerecycled materiaal en 80% kraftpapier. Geen plastic, geen luchtkussentjes.
Het kan altijd beter
De overstap naar een duurzamere verzendverpakking is een proces, zoals je ziet. Iedere stap is er eentje, maar het kan altijd beter. Zo voelen we dat er nog winst te behalen valt op het gebied van onderlinge afstemming tussen diverse afdelingen, bijvoorbeeld met zendingen. Door slimmer ritten te plannen kun je méér vervoeren met minder moeite en met minder verkeersbewegingen. Maar daar hoeven we jou niets over te vertellen toch?